Gebakken kabeljauw met doperwtenpuree en oerwortels

Ingrediënten

  • 4 keer 160 gram kabeljauw
  • 200 gram knolselderij in blokjes
  • 100 gram aardappel, geschild in blokjes
  • 200 gram diepvries doperwten
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 3 gekleurde oerwortels
  • olijfolie
  • tijm
  • 1 sinaasappel

Werkwijze

  • Voor 4 personen

Dit is een super mooi en kleurrijk gerecht. Een variant op de klassieke doperwten, worteltjes met witvis. De oerwortels ziet er op de groene puree top uit. Zorg dat de puree smeuïg is en de kabeljauw mooi gebakken is. Een mooi herfst gerecht

  • Zet de knolselderij samen met de aardappel op in een ruime pan met wat zout. Kook ze gaar en giet af. Bewaar het vocht! Doe ze in een keukenmachine.
  • Spoel onder een warme kraan de doperwten op temperatuur en doe ze ook in de keukenmachine samen met de crème fraiche. Draai alles door en voeg eventueel vocht toe als het te droog is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit je oven voor op 220 graden.
  • Schil de wortels en snij er lange dunne stengels van. Leg ze op een bakplaat met papier en besprenkel met olijf olie, sap van een sinaasappel, zout en peper. Rooster ze in de oven tot ze kleuren en beetgaar zijn.
  • Haal de kabeljauw 15 minuten voordat je gaat bakken uit de koelkast. Laat een goede vispan warm worden op het vuur met een beetje olijfolie. Leg de vis op de huid in de pan. Zet het vuur op 25% en laat de vis rustig bakken. Neem hier de tijd voor zodat de huid krokant wordt. Draai de kabeljauw op het laatste moment even om. Zorg dat de kabeljauw glazig is en niet te gaar.

Pak een mooi bord en draai een spiegel van de puree. Leg speels de wortel op de puree en bovenop de vis. En dan nu genieten! Met een bier, uiteraard. Biersommelier Frans Ruiter adviseert het Omer Traditional Blond bier.