Vakmanschap, kennis en geduld

De belangrijkste ingrediënten in het brouwproces van OMER. zijn vakmanschap, kennis en geduld. 

Wist u dat het maar liefst 2 maand duurt vanaf het begin van het brouwproces tot uw flesje OMER. klaar is? 

De basis van OMER.

Onze meesterbrouwers selecteren vakkundig de meest kwalitatieve moutsoorten en zijn meesters in het maken van een overheerlijk traditioneel blond bier. Volg hen hier, stap voor stap, vanaf de brouwketel tot in uw glas.
 

Van de brouwzaal …

Het brouwproces begint met het schroten van de gerstemout. Door de korrels te breken komt zetmeel vrij dat wordt vermengd met zuiver water. Het beslag dat zich vormt, ligt aan de basis van OMER.

Dat beslag wordt stapsgewijs opgewarmd in de authentieke koperen brouwketels (maïschen). Dat is noodzakelijk om het zetmeel in de gerstemout om te zetten in natuurlijke suikers, die later van belang zijn bij de vergisting.

Na het maïschen moeten de overtollige deeltjes van de gerst (draf) eruit. Daarom wordt het brouwsel overgepompt naar de filterkuip, die op de bodem voorzien is van een plaat met fijne insnijdingen om het draf uit te filteren.

Wat overblijft, is het wort: een suikerrijke, heldere vloeistof die vervolgens gedurende anderhalf uur wordt gekookt.

Tijdens dit proces voegt de brouwer 3 soorten hop toe, afkomstig uit Duitsland, Slovenië en Tsjechië. Die bezorgen OMER. het specifieke hoparoma.

... naar de gistingskelder

Het wort is nu klaar om naar de gistingskelder overgepompt te worden. Voor OMER. wordt een specifieke hoge gist opgekweekt in de brouwerij. Daarmee wordt het wort ingeënt.

De gist zet in 4 tot 5 dagen de aanwezige suikers om in alcohol, CO2 en de typische fruitige componenten van OMER. Op het einde van de gisting wordt het jonge bier gekoeld tot 2,5°C. Daardoor zakt de gist uit. De brouwers kunnen deze dan eenvoudig oogsten en bewaren voor gebruik in een volgend brouwsel.

Nog even rusten in de lagerkelder ...

Vooraleer het bier af te vullen in flessen, blijft het nog 3 weken in de lagerkelder op een temperatuur van 0 tot -1°C. De jonge OMER. kan nu rustig verder rijpen en zijn unieke smaak ontwikkelen.

... om dan in flessen afgevuld te worden

OMER. is een bier van hoge gisting dat hergist in de fles. Bij het bottelen wordt daartoe een minimale hoeveelheid extra suiker en verse gist toegevoegd.

Hergisting in de fles.

De flesjes blijven vervolgens nog 2 weken in de warme kamers, die speciaal voor OMER. gebouwd werden. Daar kan het bier op een constante temperatuur van 25°C hergisten om zo de typische smaak, het gewenste CO2-gehalte en alcoholvolume te bekomen.